Stukin dosimetrialaboratorio sai kansainvälistä tunnustusta

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) dosimetrialaboratorio on valittu kansainvälisen paino- ja mittakomitean CIPM:n dosimetriaryhmän jäseneksi.

Dosimetriaryhmä kuuluu CIPM:n ionisoivan säteilyn neuvoa-antavaan komiteaan.

Jäsenyyttä pidetään huomattavana tunnustuksena suomalaiselle säteilymittausosaamiselle. Se merkitsee myös, että suomalaislaboratorio katsotaan kansainvälisesti erittäin korkeatasoiseksi.

Johtavan asiantuntijan Paula Toroin mukaan tuore jäsenyys on dosimetrialaboratoriolle merkittävä askel ja tarjoaa sille erinomaiset vaikutusmahdollisuudet.

”Jäsenyys tarkoittaa sitä, että Stuk on entistä tiiviimmin mukana kansainvälisessä yhteistyössä kehittämässä säteilymittausten tarkkuutta ja parantamassa kaikkialla maailmassa tehtävien säteilymittausten vertailukelpoisuutta”, Toroi kertoo.

Pitää yllä kansallisia mittanormaaleja

CIPM on kansainvälistä metrisopimusta toimeenpaneva elin. Kuten metrin mitan ja kilogramman massan pitää olla sama kaikkialla maailmassa, myös säteilymittauksessa käytettävien yksiköiden tulee olla vertailukelpoiset.

Stuk pitää yllä ionisoivan säteilyn kansallisia mittanormaaleja Suomessa. Mittanormaalien avulla dosimetrialaboratorio kalibroi säteilymittareita.

(Kuva Stuk) Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Reetta Nylund asentaa sädehoidon mittauksiin käytettävää säteilymittaria kalibrointia varten.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia