Suomalaisilla yleinen geenimuoto voi altistaa vaikealle koronalle

Noin joka kolmas suomalainen kantaa geenimuotoa, joka altistaa ihmisen koronataudin vakavalle muodolle.

Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston ja Helsingin-Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin tuoreesta tutkimuksesta.

APOE-geenin ε4-muodon yhteyttä covid-19-tautiin on aiemmin selvitetty kansainvälisissä tutkimuksissa. Niissä geenimuodon on todettu liittyvän sekä kohonneeseen sairastumisalttiuteen että kuolleisuuteen.

Suomalaisilla sama geenimuoto yhdistyy dosentti Liisa Myllykankaan mukaan vakavan koronataudin riskiin.

”Suomalaisessa väestössä APOE4:n merkitys on korostunut, mikä voi johtua muun muassa väestömme geneettisestä homogeenisuudesta”, Myllykangas sanoo.

Tuore tutkimus osoitti, että suomalaisella APOE4-geenimuodon kantajalla oli yli kaksinkertainen riski sairastua koronataudin tehohoitoa vaativaan muotoon.

Lisäksi geenimuodon kantajilla esiintyi vaikean koronan seurauksena enemmän aivojen mikroskooppisia verenvuotoja kuin muilla.

Saattaa liittyä myös pitkän taudin oireisiin

Suomalaistutkijat selvittivät paitsi koronapotilaiden aivojen mikroskooppisia tautimuutoksia myös geenimuodon yhteyttä uupumisoireisiin, joita potilailla oli vielä puoli vuotta sairastumisen jälkeen.

Dosentti Johanna Hästbackan mukaan APOE4:llä voi olla merkitystä joidenkin pitkäaikaisten oireiden vakavuuteen erityisesti silloin, kun koronatauti on vaatinut sairaalahoitoa.

Tutkimuksessa tällaisena oireena tuli esiin uupumus, johon liittyi vaikeutta ylläpitää erityisesti keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta”, Hästbacka kertoo tiedotteessa.

Tuoreet tutkimustulokset julkaisi Acta Neuropathologica Communications.

Tutkimusta tarvitaan lisää

Liisa Myllykangas korostaa, että tulokset ovat tässä vaiheessa vasta suuntaa antavia, sillä tutkimusaineisto oli melko pieni.

”Löydösten vahvistamiseksi ilmiöitä on tutkittava isommissa aineistoissa”, hän sanoo.

Tutkimuksessa jäi avoimeksi esimerkiksi koronataudin ja muistisairauden kehittymisen välinen yhteys ihmisillä, jotka kantavat APOE4-geenimuotoa.

Siksi tarvitaan sekä koronapotilaiden pitkäaikaista seurantaa että perustutkimusta, joka selvittää geenimuodon ja tulehdusreaktion yhteisvaikutuksia aivojen muistitoimintoihin.

”Tutkimusryhmämme on jo käynnistänyt nämä jatkotutkimuslinjat Helsingin yliopistossa ja Husissa”, Myllykangas kertoo.

(Kuva Adobe Stock) Koronatartunnan voi saada kuka vain. Joka kolmas suomalainen kantaa kuitenkin riskigeeniä, jonka vuoksi tauti saattaa kehittyä vaikeaksi.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia