Suomeen toivotaan tekstiilien suljetun kierron testausympäristöä

Tekstiili- ja muotialan yritykset ovat kiinnostuneita tekstiilien suljetun kierron testaus- ja pilotointiympäristön eli testbedin rakentamisesta Suomeen.

Yritykset näkevät mahdollisen testbed-toiminnan edistävän kestävien tekstiilimateriaalien ja -tuotteiden kehittämistä. Ne ovat myös halukkaita osallistumaan toimintaan muun muassa teettämällä toimeksiantoja ja tarjoamalla omia palveluitaan muille.

Tiedot käyvät ilmi esiselvityksestä, jonka toteuttivat työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Suomen Tekstiili & Muoti ry.

Esiselvityksen mukaan yritykset korostavat suljetun kierron testialustan keskeisinä hyötyinä kiertotalousosaamisen kehittymistä, yritysten verkostoitumista ja investointien saamista Suomeen.

Julkisen sektorin rooli toimialaa palvelevan ympäristön kehittämisen rahoittamisessa nähtiin tärkeänä.

“Uusia tuotteita ja konsepteja voitava testata käytännössä”

Suomessa on jo vuosia tehty aktiivisesti työtä tekstiilien kiertotalouden edistämiseksi. Myös uusia biopohjaisia tekstiiliraaka-aineita on tutkittu ja kehitetty pitkään.

Esiselvityksen tavoitteena oli varmistaa yritysten tahtotila vastuullisen ja todennetun suljetun kierron testaus- ja pilotointiympäristön toteutukselle.

Testbed perustuisi erilaisten toimijoiden yhteistarjoamaan.

”Se mahdollistaisi helposti saatavilla olevaa palvelua ketterien kokeilujen ja demonstraatioiden toteuttamiseksi tekstiilien kiertotalouden arvoketjussa”, kuvailee erikoistutkija Pirjo Heikkilä VTT:stä.

Suomen uudistuvan tekstiiliteollisuuden kotimaiseksi raaka-ainepohjaksi on tarjolla monenlaisia bio- ja kierrätyskuituja, joiden kehittämistä vauhdittaa myös EU:n tiukkeneva lainsäädäntö.

”Vaikka tulevaisuudessa aivan kaikkia prosessivaiheita meiltä ei teollisessa mittakaavassa löytyisikään, olisi niiden olemassaolo vähintään testaus- ja pilotointitarpeita varten tärkeää, jotta uusia tuotteita ja konsepteja voidaan testata käytännössä”, Heikkilä sanoo.

VTT:ssä suunnitellaan nyt investointeja tekstiilien tutkimusympäristöön ja jatketaan alan kehitystyötä.

Lue myös:

Suomi tähtää vastuullisen tekstiilialan mallimaaksi


Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia