Suomen ensimmäinen kelluva LNG-terminaali Fortumin Inkoon satamaan

Gasgrid Finland ja Fortum ovat allekirjoittaneet esisopimuksen Suomen ensimmäisen kelluvan LNG-terminaalialuksen sijoittamisesta Fortumin Inkoon satamaan.

Inkoo Shipping Oy:n operoimassa satamassa käsitellään kuivaa irtotavaraa, kuten sähkövoimaloissa käytettävää kiinteää polttoainetta.

Tarkoitukseensa erinomaisesti sopiva syväsatama on lähellä putkilinjoja, joita pitkin kaasu jaellaan teollisuus- ja muiden sektoreiden loppukäyttäjille Suomessa, Virossa ja Itämeren alueella.

Toiminta auttaa alueen maita irtautumaan venäläisestä putkikaasusta.

Gasgrid vuokraa LNG-terminaalialuksen Excelerate Energy Inc. -yhtiöltä kymmeneksi vuodeksi. Terminaali pyritään saamaan käyttöön jo ensi talvena.

Kaasutoimitukset Venäjältä Suomeen keskeytettiin toukokuussa 2022.

Kelluvalla terminaalilla valtava kapasiteetti

Kelluva varasto- ja uudelleenkaasutuslaiva Exemplar on 291 metriä pitkä ja 43 metriä leveä. Sen tilavuus on noin 151 000 kuutiometriä, mikä vastaa täyteen lastattuna noin 68 000 tonnia LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua.

Energian määrässä mitattuna luku on noin 1 050 gigawattituntia.

Laivan haihdutuskapasiteetti on 140 gigawattituntia päivässä ja jopa yli 40 terawattituntia vuodessa.

Tämä ylittää selvästi Suomen vuotuisen maakaasun kysynnän, joka on ollut noin 25 terawattituntia vuodessa, joten laivan kapasiteetti riittää kattamaan myös Viron kaasutarpeen.

Gasgrid ja virolainen sähkön- ja kaasunsiirtoverkonhaltija Elering jatkavat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti myös mahdollisen sijaintipaikan kehittämistä Virossa.

Tarkoituksena on vähentää mahdollisia riskejä ja kasvattaa todennäköisyyttä sille, että jompikumpi sijaintipaikoista on valmiina seuraavaa talvea varten.

(Kuva Fortum) LNG-terminaalin tuleva asemapaikka Fortumin syväsatama sijaitsee Inkoossa Joddbölen teollisuusalueella noin 60 kilometriä Helsingistä länteen.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia