Suomen huippupedot avuksi vieraslaji supikoiran torjunnassa

Haitallista vieraslajia supikoiraa esiintyy Suomen susi- ja ilvesalueilla yli puolet vähemmän kuin muualla maassa.

Havainnon tekivät Turun ja Helsingin yliopistojen tutkijat, jotka keräsivät tietoa 580 riistakameralla Etelä- ja Keski-Suomessa.

Ilmiö koski ainoastaan supikoiraa, ei esimerkiksi mäyrää ja kettua, jotka kuuluvat Suomen luontaiseen eläimistöön.

Susien reviireillä tavattiin kettuja jopa enemmän kuin muualla. Tämä saattaa johtua siitä, että ketut käyttävät hyväkseen susien maastoon jättämiä haaskoja.

”Supikoira hitaampana eläimenä kettuun ja mäyrään verrattuna on ehkä helpompi saalis sudelle ja ilvekselle. Toisaalta petojen läsnäolo voi myös karkottaa supikoiria”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, erikoistutkija Vesa Selonen Turun yliopistosta.

Turun yliopiston ekologian professorin Toni Laaksosen mukaan tulos on mielenkiintoinen, koska se tukee ajatusta, että huippupedot voisivat toimia vieraslajien torjujina.

Laaksonen kuitenkin muistuttaa, että yhden tutkimuksen perusteella ei voi tehdä lopullisia johtopäätöksiä. Tutkijat keräävät parhaillaan lisää aineistoa asian varmistamiseksi.

(Kuva Adobe Stock) Supikoira on koko Euroopassa vieraslaji, jonka kantaa yritetään suitsia. Näin pyritään muun muassa pienentämään dramaattisesti vähentyneiden vesilintujen pesähävikkiä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia