Suomen Rengaskierrätyksen uusi laitos pian koekäyttövaiheessa

Suomen Rengaskierrätys Oy:n uuden kiertotalouslaitoksen rakentaminen etenee. Lopelle nousevan laitoksen koekäyttö päästään aloittamaan aikataulussa loppuvuodesta 2022.

Tuleva laitos jalostaa vanhat autonrenkaat uusiokumiksi teollisuudelle. Kun renkaiden metallit ja kuidut on irrotettu uusiokäyttöön, rengasmateriaali hienonnetaan laitoksessa puhtaaksi granuuli- tai jauhemaiseksi uusiokumiksi.

”Testien mukaan jauhe soveltuu erilaisiin kumi- ja muovituotteisiin korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita ja tuomaan lisäominaisuuksia materiaaliin”, kertoo kiertotalouden asiantuntijayrityksen Apila Groupin palvelujohtaja Pirjo Rinnepelto.

”Muoveissa uusiokumilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tuotteiden iskulujuus- ja tärinänvaimennusominaisuuksiin.”

Suomen Rengaskierrätys ja Apila Group ovat jo valmistaneet uusiomateriaalista monenlaisia prototyyppejä.

Uusiokumilla voidaan korvata jopa yli puolet valmiit muovituotteen, kuten pulkan, frisbeen, eristeen, tiivisteen, veneen lepuuttajan tai auton moottoritilan suojuksen, tarvitsemasta neitseellisestä raaka-aineesta.

Kumi- ja muovituoteyritysten kiinnostus herännyt
Vaikka laitos käynnistyy vasta ensi vuonna, moni kumi- ja muovituotteita valmistava yritys on jo ilmaissut kiinnostuksensa uusioraaka-aineeseen.

Maailma on tilanteessa, jossa avainraaka-aineiden saatavuus vaihtelee ja hinta nousee. Useissa yrityksissä etsitään siksi korvaavia, mielellään uusioraaka-aineita.

”Pioneeriyritykset katsovat huomiseen ja varautuvat siihen, että omalla toimialalla tuotteita ei voida tai edes lain mukaan ehkä kohta saada valmistaa kokonaan neitseellisistä raaka-aineista”, Pirjo Rinnepelto sanoo.

Hänen mukaansa kiertotalouslaitoksen kumppaneiksi etsitään yrityksiä, joilla on aito halu kehittää tuotteita ja niiden raaka-ainepohjaa.

”Kun sekä valmistava teollisuus että raaka-aineen tuottaja ovat Suomessa, suunnittelu on helpompaa. Tieto kulkee, jolloin resepteihin ja testaukseen päästään nopeasti kiinni.”

Lopen laitos käsittelee alkuvaiheessa noin 20 000 tonnia renkaita vuodessa, mutta määrää voidaan helposti kasvattaa. Lääke- ja elintarviketeollisuuden muoveja lukuun ottamatta uusiomateriaali sopii lähes kaikkiin kumi- ja muovituotteisiin.

Suomen Rengaskierrätys Oy on rengasalan tuottajayhteisö, joka huolehtii jäsentensä puolesta renkaiden keräämisestä ja hyötykäytöstä.

Yhtiö on hiljattain valinnut terminaalioperaattorikseen Encore Ympäristöpalvelut Oy:n, joka vastaa alueellisista keräysterminaaleista seuraavat viisi vuotta.

(Kuva Suomen Rengaskierrätys) Käytöstä poistettuja renkaita lajitellaan. Suomessa kerätään ja uusiokäytetään vanhoja renkaita noin 60 000 tonnia vuodessa.

Aiheesta aiemmin:

Uusi laitos kierrättää renkaat fiksummin

Renkaat kiertävät mallikkaasti – miljoonan tonnin raja rikki


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia