Suurhanke kierrättää autojen ja sähkölaitteiden muoveja uuteen käyttöön

VTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat saaneet yli 2,7 miljoonan euron EU-rahoituksen muovien mekaaniseen kierrätykseen ja kiertotalouteen liittyvään analytiikkaan ja teknologiakehitykseen.

VTT:n koordinoiman Primus-hankkeen tavoitteena on parantaa teollisuusmuovien kierrätysmahdollisuuksia ja löytää kierrätysmuoville sopivia käyttökohteita.

Projektissa jalostetaan erityisesti autoteollisuuden jätemuovia sekä elektroniikka- ja sähkölaitemuovijätettä hyödynnettäväksi uudelleen haastavissa autoteollisuuden sovelluksissa ja kodinkoneissa.

”Kierrätysmuovia on saatava enemmän käyttöön korkean jalostusarvon tuotteisiin”, sanoo VTT:n vanhempi tutkija, projektipäällikkö Anna Tenhunen-Lunkka.

”Jos haluamme oikeasti korvata laajemmin neitseellisiä fossiilisia raaka-aineita, kierrätysmuoveja pitää hyödyntää muuallakin kuin kukkapurkeissa tai ämpäreissä.”

Kierrätyskojelauta ja pesukoneen tiivisteiden uusi elämä

Primus-hankkeen tavoitteena on tuottaa ratkaisuja, joiden avulla kierrätysmuovin määrää muovituotteissa voidaan lisätä jopa 80 prosenttiin.

”Projektimme prototyypit ovat auton kojelauta, jäähdytysjärjestelmä ja sen kiinnikkeet, jääkaappi osoittamassa kierrätysmuovin soveltuvuutta ruokakontaktisovelluksissa sekä suljetun kierron esimerkki, jossa pyykinpesukoneen etuluukun tiivisteet kierrätetään uusiksi tiivisteiksi”, Anna Tenhunen-Lunkka kertoo.

Kaikissa prototyypeissä on hänen mukaansa omat erityishaasteensa.

Auton sisäosien on kestettävä kolaritestien vaatimukset ja oltava esteettisesti onnistuneita. Jääkaapissa muoviosat ovat kosketuksissa ruokaan, minkä vuoksi sääntely on erittäin tarkkaa.

Jäähdytysjärjestelmän putkiosilla taas on kovat vaatimukset käytettävien aineiden ja lämpötilavaihteluiden vuoksi.

Tenhunen-Lunkka kuitenkin lupaa, että projektin päättyessä valmiina on useita validoituja tuotteita, joiden avulla voidaan vakiinnuttaa kierrätysmateriaalivirtojen pääsyä markkinoille.

Itä-Suomen yliopiston vastuulla analytiikka

Muovinkierrätyksessä on tärkeää erotella erilaiset materiaalit ja poistaa vaaralliset lisäaineet. Myös muovin laadun heikkeneminen on osattava hallita.

Itä-Suomen yliopisto vastaa hankkeen analytiikasta massaspektrometrian avulla.

”Meillä on Joensuussa maailmanluokan massaspektrometrian infra ja osaaminen, jonka avulla voimme luotettavasti ja erittäin tarkasti tunnistaa erilaiset haitta-aineet sekä lähtöaineissa että lopputuotteissa”, kertoo yliopiston materiaalikemian ja -tekniikan professori Jarkko J. Saarinen.

”Näin kykenemme säätämään valmistusprosessia lopputuotteen vaatimusten mukaisesti.”

Teknisten muovien kierrätyksen ja jatkokäytön suurimpia haasteita ovat bromatut palonestoaineet.

VTT ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät yhdessä menetelmiä, joilla bromatut yhdisteet voidaan poistaa kierrätysmuovivirrasta. Tämä voi Saarisen mukaan avata merkittäviä uusia mahdollisuuksia kierrätysmuovien käytölle.

Primus-konsortiossa on mukana kymmenen jäsentä Suomesta, Alankomaista, Virosta, Espanjasta, Saksasta ja Belgiasta. Suomalaisosapuolten EU-rahoitus on 40 prosenttia kokonaisrahoituksesta.

(Kuva Adobe Stock) Auto- ja sähkölaiteteollisuuden muovien uusiokäyttö olisi merkittävä kiertotalouden edistysaskel.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia