Tiedeklubi: Lääkkeen kehittäminen on pitkä polku

Lääkekehityksessä on kuljettu pitkä matka pajunkuoren käytöstä kipujen lievittämisessä virtuaaliseulonnan hyödyntämiseen uuden lääkkeen valmistuksessa.

Lääkkeiden kehittämisestä kertoi Orion Pharman tutkija Olli Törmäkangas 17. marraskuuta järjestetyssä Tiedeklubi-tapahtumassa.

Lääkkeiden tutkimus- ja kehitystyö on Törmäkankaan mukaan pitkäjänteistä, kallista ja tarkoin säänneltyä. Uuden lääkkeen tutkimus- ja kehitysprosessi kestää keskimäärin 12 vuotta.

Sopivat ja tehokkaat lääkeainemolekyylit valikoituvat lopulta seulomalla niitä molekyylikirjastojen tuhansien molekyylien joukosta. Yhden lääkeainemolekyylin synteesi voi kestää muutamista päivistä yli kuukauteen.

Kliinisiin tutkimuksiin valikoituneista molekyyleistä vain noin joka kymmenes päätyy valmiiksi lääkkeeksi apteekin hyllylle.

Turvallisuus testissä

Ennen apteekin hyllyä on varmistettava lääkkeen turvallisuus.

Prekliinisessä vaiheessa ennen potilastutkimuksia testataan molekyylien turvallisuutta, selektiivisyyttä ja tehokkuutta. Vaihe kestää yleensä neljästä viiteen vuoteen.

Lääkeainemolekyylien suunnittelussa käytetään tietokoneavusteisia laskennallisia menetelmiä. Ennustavat ohjelmistot ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina.

Ohjelmien ja laskennallisten parametrien avulla voidaan sulkea pois kohdemolekyylejä jo ennen niiden syntetisoimista, mikäli ne eivät täytä lääkeainemolekyyliltä vaadittavia laskennallisia ominaisuuksia tai sisältävät esimerkiksi fragmentteja, jotka aiheuttaisivat potilaalle turvallisuusriskin.

Ennen myyntiin päätymistä lääkkeelle tehdään myös riski-hyötysuhteen arviointi.

Tiedeklubi-tapahtumasarjaa koordinoi Tieteellisten seurain valtuuskunta. Syksyn 2021 klubien ohjelmasta vastaavat TSV:n ohella Suomalaisten Kemistien Seura, Suomen ympäristökeskus ja Kirjallisuudentutkijain seura. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys.

Äänitallenteen marraskuun Tiedeklubista voi kuunnella täältä.

Sanna Mikkola

(Kuva Anne Haapanen) Tutkija Olli Törmäkangasta haastatteli toimittaja Leena Mattila. Tiedeklubi-tilaisuus järjestettiin Helsingissä ravintola Manalan kellarissa.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia