Tieteen puolesta -palkinto tietokirjailija Tiina Raevaaralle

Vuoden 2021 Pro Scientia – Tieteen puolesta -palkinnon on saanut geneetikko, tiedetoimittaja ja tietokirjailija Tiina Raevaara.

Tunnustuksen myöntää Suomalainen Tiedeakatemia. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Filosofian tohtori Tiina Raevaara on entinen tutkija, joka on kiertänyt luennoimassa yliopistoissa tieteen yleistajuistamisesta ja tutkimuksesta sosiaalisessa mediassa.

Hän sai vuonna 2015 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ajankohtaisesta ja asiantuntevasta tiedonjulkistamisesta eri medioihin.

”Olen iloinen ja yllättynyt, että palkinto annetaan kaltaiselleni vapaalle agentille”, Raevaara kommentoi tuoreinta tunnustustaan.

Hän sanoo pyrkineensä puhumaan ja kirjoittamaan tieteellisen tiedon, tieteenteon ja tutkijoiden puolesta monenlaisissa yhteyksissä.

”Kukaan ei minua siihen velvoita eikä minulla ole virkaa, jonka puolesta joutuisin niin tekemään. Kaikki lähtee omista arvoistani ja omasta kiinnostuksestani”, hän kertoo tiedotteessa.

Raevaara on myös toiminut kaksivuotisen kauden työelämäprofessorina Turun yliopistossa. Professuurin tavoitteena oli parantaa tutkijoiden, opiskelijoiden ja yliopistohenkilökunnan tiedeviestinnän taitoja.

Kunniamaininta lasten tiedekysymyksille

Suomalainen Tiedeakatemia jakoi ensi kertaa myös Tieteen puolesta -kunniamaininnan. Sen sai Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymykset -palsta.

Palstasta ovat vastuussa toimittajat Juha Merimaa ja Touko Kauppinen. He selvittävät vastaukset toimitukseen saapuviin kysymyksiin tieteen ammattilaisilta.

”Asiantuntijat suhtautuvat kysymyksiin lähtökohtaisesti erittäin ystävällisesti. Moni suorastaan ilahtuu yhteydenotosta”, Merimaa kertoo.

”Monimutkaisten asioiden tiivistäminen noin 1 000 merkkiin, pienelle lapselle sopivaa kieltä käyttäen, ei tietenkään ole aina helppoa, mutta voi vain ihailla tutkijoidemme osaamista tieteen popularisoinnissa.”

Pro Scientia -palkinnon tarkoituksena on tuoda näkyväksi arvokasta tieteen hyväksi tehtävää työtä, joka helposti jää julkisuudelta ja suurelta yleisöltä huomaamatta.

(Kuva Toni Härkönen/Like) Tiina Raevaara on tietokirjojen lisäksi kirjoittanut useita romaaneja ja Runeberg-palkitun novellikokoelman.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia