Turkulaistutkijoiden videosarja avaa kasvien kemiaa

Turun yliopiston tutkijat ovat analysoineet tuhansien kasvilajien kemiallisen koostumuksen aiempaa tarkemmin. Tutkimustuloksiaan he avaavat uudessa videosarjassa.

Lisäksi tuloksia hyödynnetään yliopiston kasvitieteellisen puutarhan uusissa kasvikylteissä.

”Kasvien kemiallinen monimuotoisuus on hätkähdyttävä”, sanoo luonnonyhdistekemian professori Juha-Pekka Salminen.

”Kemistinkin on vaikea käsittää, miten yksi kasvilaji pystyy valmistamaan jopa yli 10 000 erilaista yhdistettä. Lisäksi uusilla analyysimenetelmillä löydetään kasveista koko ajan lisää uudenlaisia yhdisteitä.”

Ihminen on oppinut hyödyntämään osaa kasvien yhdisteitä muun muassa lääkeaineina, hyönteiskarkotteina, mausteina, ruuan lisäaineina, parfyymeissä, kosmetiikkatuotteissa ja jopa elektroniikassa.

Uhan muodostavat eri kasvilajeihin nykyään kohdistuvat ulkoiset paineet ja lajien häviäminen. Sen myötä kasvien kemiallinen monimuotoisuus voi pienentyä ja siitä voidaan menettää osia, joita ei edes tunneta.

”On huolestuttavaa, miten miljoonien vuosien aikana tapahtunut hyödyllinen evolutiivinen kehitys on vaarassa taantua poikkeuksellisen nopeasti”, Salminen sanoo.

”Muutokset eläinkunnassa ovat jo nyt silminnähtäviä ja näillä muutoksilla on vääjäämätön vaikutus myös kasvikuntaan monella eri tavalla.”

Analytiikka kuin salapoliisintyötä

Kasvien tuottamien yhdisteiden jäljille pääseminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja muistuttaa Salmisen mukaan tarkkaa salapoliisintyötä.

”Usein käytettävät analyysimenetelmät on lisäksi kehitettävä itse, koska tavanomaisilla menetelmillä ei välttämättä löydetä kuin tavanomaisia yhdisteitä”, hän kertoo.

Kasvitieteellisen puutarhan kasveista tutkijat ovat selvittäneet muun muassa sitä, kuinka paljon niissä esiintyy lääkinnällisiä yhdisteitä, antioksidantteja, hapettuvia yhdisteitä ja tanniineja.

”Näytteet on analysoitu kahdeksalla erilaisella kemiallisella menetelmällä, jotka olemme varta vasten kehittäneet kasvien puolustusyhdisteitä varten.”

Tutkijoiden Luonnollista kemiaa -johdantovideon voi katsoa täällä ja lajivideoita täällä. Sarjassa julkaistaan viikoittain uusia videoita.

(Kuva Hanna Oksanen/Turun yliopisto) Kasvien kemian tutkimustuloksia hyödynnetään myös Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kylteissä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia