Tutkijat löysivät aivoista ruoanhimon lähteen

Alkoiko mielesi tehdä uutuuspizzaa tai mehevää hampurilaista heti, kun näit niitä esittelevän mainoksen lehdestä tai televisiosta?

Jos näin kävi, syypää voi olla aivojesi opioidijärjestelmä.

Yhteyden opioidijärjestelmän ja ruoanhimon välillä löysivät Turun yliopiston pet-keskuksen tutkijat.

”Mitä vähemmän opioidien sitoutumispaikkoja [aivoissa] oli, sitä suurempi oli taipumus syödä ulkoisten yllykkeiden, kuten herkullisen ruoan näkemisen seurauksena”, kertoo tutkija Tatu Kantonen ryhmän havainnosta.

Kantonen on Translational Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen pääkirjoittaja.

Apua laihdutuslääkkeiden kehittämiseen

”Normaali” näläntunne viriää kehon sisäisistä syistä, kuten verensokerin muutoksista. Ruokahalua voivat kuitenkin kiihottaa myös erilaiset ulkoiset yllykkeet.

Eläinkokeissa on aiemmin huomattu, että tärkeitä tekijöitä syömiskäyttäytymisen säätelyssä ja palkkiokokemusten vahvistamisessa ovat sekä aivojen opioidijärjestelmä että kannabinoidijärjestelmä.

Myös lihavilla ihmisillä on havaittu muutoksia molempien järjestelmien toiminnassa.

 

Aivojen alueet, joissa havaittiin yhteys opioidien ja ulkoisten yllykkeiden laukaiseman syömisen välillä. Mitä keltaisempi väri, sitä vahvempi yhteys. Kuva Turun yliopisto.

Turkulaiset paneutuivat tuoreessa tutkimuksessaan myös kannabinoidijärjestelmään. Tällöin selvisi, että kannabinoidien sitoutumispaikkojen määrä on yhteydessä useaan erilaiseen syömiskäyttäytymisen muotoon.

Tutkijoiden mukaan tulokset tarkoittavat, että painonhallintalääkkeiden vaikutuskohteeksi voisi siis sopia erityisesti opioidijärjestelmä.

(Pääkuva Adobe Stock) Ruoanhimon voi sytyttää pelkkä näköaistimus herkullisesta pizzasta ilman fysiologista nälkää.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Hormoni vähentää ruokahalua aktivoimalla ruskeaa rasvaa

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia