Tutkimus löysi uusia atooppiselle ihottumalle altistavia geenejä

Oulun yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty viisi uutta geenimuotoa, jotka altistavat atooppiselle ihottumalle.

Entuudestaan on tunnettu parikymmentä sairauteen liittyvää geeniä. Nyt tunnistetut geenit toimivat osana biologisia signaalireittejä, joita ei ole aiemmin yhdistetty atooppiseen ihottumaan.

Tutkijoiden mukaan mielenkiintoisimpia löydöksiä olivat tietyt DSC1– ja SERPINB7-geenien muodot, jotka näyttävät vaikuttavat atooppisen ihottuman riskiin. Geenit tuottavat proteiineja, jotka säätelevät ihon pinnan lujuutta.

Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin immuunijärjestelmän kautta atooppiseen ihottumaan liittyvä perimän alue, joka sijaitsee IL22– ja IFNG-geenien läheisyydessä.

Koko genomin laajuisessa analyysissa hyödynnettiin Suomen, Viron ja Ison-Britannian biopankkeja. Yhteensä analysoitavana oli lähes 800 000 ihmisen genomi- ja terveystiedot. Suomen tutkimusaineisto on osa FinnGen-hanketta.

Avaa mahdollisuuksia hoitojen kehittämiseen

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on tulehduksellinen ihosairaus, josta kärsii arviolta 10–20 prosenttia väestöstä. Taudin syntyyn vaikuttavat myös perintötekijät.

Ihottuman hoitoon kaivataan tutkijatohtori Anu Pasasen mukaan uusia keinoja. Nyt tunnistettujen geenimuotojen tarkempi tutkimus voi aikanaan niitä myös poikia, hän uskoo.

”Lisäksi biopankkidatan kertyessä voimme tulevaisuudessa tunnistaa yhä uusia atooppisen ihottuman taustalla vaikuttavia mekanismeja sekä harvinaisempia, väestökohtaisia taudille altistavia geenimuotoja.”

Tutkimusartikkelin ensimmäisen kirjoittajan Eeva Slizin mukaan tulokset osoittavat, että biopankkien hyödyntäminen voi antaa arvokasta uutta tietoa sairauksien taustalla vaikuttavista molekyylitason mekanismeista.

”Vastaavanlaisia tutkimuksia voitaisiinkin hyödyntää nykyistä enemmän myös lääkekehityksessä”, Sliz sanoo.

Tutkimus on julkaistu ennakkoversiona The Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Kuva Unsplash/Amanda Dahlbjörn

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia