Uraauurtava suomalaistutkimus vuosikymmenen merkittävimpiä

Uraauurtava suomalainen tutkimus umpilisäketulehduksen hoidosta on valittu 2010-luvun merkittävimpien lääketieteellisten artikkelien joukkoon.

JAMA-lehti (Journal of American Medical Association) listasi yhteensä kymmenen kliinisesti tärkeintä ja vaikuttavinta artikkelia viime vuosikymmeneltä.

Suomalaistutkimus osoittaa, että antibiootit voivat korvata leikkaushoidon lievissä umpilisäketulehduksissa isolla osalla potilaista.

Tulokset ovat muuttaneet hoitokäytäntöjä kaikkialla maailmassa.

Laaja tutkimusaineisto kuudesta sairaalasta

Akuutti umpilisäketulehdus tai epäily siitä on maailman yleisin päivystysleikkauksen syy. Leikkaus on yli sadan vuoden ajan katsottu potilaan ainoaksi, välttämättömäksi hoitomuodoksi.

Nykyään kuitenkin tiedetään, että tulehdusta on kahta muotoa.

Vaikeampi tulehdus pitääkin hoitaa leikkauksella, mutta lievempi paranee usein antibiooteilla, suomalaistutkijat kertoivat vuonna 2015 julkaistussa artikkelissaan.

APPAC-monikeskustutkimuksen (APPendicitis Acuta) tulosten pohjana oli vuoden kestänyt suomalaisten potilaiden jälkiseuranta.

Tutkimuksen tekivät Turun, Oulun ja Tampereen yliopistosairaalat yhdessä Jyväskylän, Mikkelin ja Seinäjoen keskussairaaloiden kanssa.

Käynnissä lisätutkimuksia

Vuonna 2018 JAMA julkaisi tutkimuksen pitkäaikaisseurannasta, jonka tulokset kertovat samaa. Suurimmalla osalla potilaista antibioottihoito oli tehokasta ja edelleen turvallista.

Lisäksi antibiootilla hoidetut umpilisäketulehdukset uusiutuivat sitä harvemmin, mitä kauemmin tulehduksesta oli kulunut aikaa.

”Tulostemme perusteella antibioottihoito on varteenotettava hoitovaihtoehto komplisoitumattoman umpilisäketulehduksen hoidossa”, sanoo tutkimusta johtanut professori Paulina Salminen Turun yliopistosta.

Tutkimusryhmällä on parhaillaan käynnissä kolme uutta kansallista tutkimusta, joissa lievemmän umpilisäketulehduksen hoitoa optimoidaan edelleen.

(Kuva Turun yliopisto) ”Nyt saamamme hieno huomionosoitus sekä ilahduttaa suuresti että motivoi jatkotutkimuksiin”, sanoo professori, ylilääkäri Paulina Salminen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia