Uskomushoidot puhuttavat – miksi huuhaa vetoaa?

Tieteellistä tietoa on saatavilla yhä enemmän ja suomalaiset ovat yhä koulutetumpia. Siitä huolimatta erilaiset uskomushoidot ja terveysharhat kasvattavat suosiotaan.

Energiahoidot ja enkeliterapia eivät ole ihmiselle haitallisia – siitä yksinkertaisesta syystä, että niillä ei ole mitään vaikutusta suuntaan tai toiseen.

Sen sijaan esimerkiksi hopeaveden käyttö on vaarallista. Viranomaiset ovat havahtuneet siihen, että ainetta myydään terveysväittämin mainostamalla sitä ”tehokkaaksi luonnon antibiootiksi”.

Hopeavettä kauppaavien yritysten nettisivuilla tuotteen kehutaan parantavan muun muassa reumaa ja ms-tautia.

Lisäksi hopeaa sisältävästä nesteestä väitetään olevan apua virusten ja bakteerien aiheuttamiin sairauksiin, jopa influenssaan ja sars-kuumeeseen.

Sisäisesti nautittuna hopea on kuitenkin yksinkertaisesti myrkkyä elimistölle.

Väärää nostalgiaa

Historian saatossa ihminen on yrittänyt hoitaa sairauksiaan monenlaisilla rohdoksilla.

Itä-Suomen yliopiston professorin Kirsi Vähäkankaan mukaan tämän päivän ihmiset eivät käsitä, millaista elämä oli niinä aikoina, jolloin oli pakko pärjätä sen varassa, mitä luonnosta sai.

”Olisi hyvä perehtyä historiaan sen verran, että tajuttaisiin vaikkapa 1700–1800-lukujen elinolosuhteet. Keskimääräinen elinikä oli paljon matalampi, eikä infektiotauteihin ollut mitään hoitoja.”

Nostalgiaan ei professorin mukaan ole mitään syytä.

”Nyt meillä on hyvä terveydenhuolto, lämpimät asunnot ja paljon tutkittua tietoa lääketieteestä ja ravitsemuksesta.”

Juttu uskomushoidoista ilmestyi ensimmäisen kerran numerossa 4/2018. Lue koko juttu täältä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia