Uudet amerikkalaiset koronalääkkeet herättävät lupauksia

Koronapotilaita hoitavat lääkärit saanevat jo lähiaikoina arsenaaliinsa uusia covid-19-tautia suitsivia lääkkeitä.

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Merck, joka tunnetaan Euroopassa nimellä MSD, on kehittänyt ensimmäisen koronataudin hoitoon tarkoitetun suun kautta annosteltavan valmisteen. Pillerin voi siis nielaista myös kotioloissa.

Molnupiraviiri-lääke estää viruksen lisääntymistä elimistössä, yhtiön kliinisten tutkimusten mukaan tehokkaasti. Merck kertoo lääkkeen tepsivän myös uuden koronaviruksen eri variantteihin.

Koronan riskiryhmään kuuluvat potilaat hyötyvät lääkkeestä erityisesti, jos heille annetaan sitä heti infektion alkuvaiheessa.

Valmiste lieventää tuolloin taudinkuvaa niin, että potilas voi välttyä joutumasta sairaalaan.

Yhtiön tutkimuksessa, johon tosin osallistui vain vajaat 800 henkeä, lääke pienensi sairaalahoidon tarvetta lumelääkkeeseen verrattuna noin puolella ja esti kuolemat kokonaan. Lumelääkeryhmään kuuluneista tutkimuspotilaista menehtyi kahdeksan.

Isossa-Britanniassa tuotenimen Lagevrio saanut molnupiraviiri on jo hyväksytty  käytettäväksi yli 60-vuotiaiden riskiryhmäläisten hoidossa.

EU:ssakin se saatetaan saada käyttöön vielä tämän vuoden puolella, sillä Euroopan lääkevirastossa Emassa on menossa valmisteen nopeutettu myyntilupa-arviointi. Jos prosessissa ilmenee lisäselvitysten tarvetta, luvan myöntäminen siirtyy tuonnemmaksi.

Molnupiraviiri antaa toivoa myös kehitysmaille, joille Merck on ilmoittanut myöntävänsä lääkkeen lisenssin ilmaiseksi.

Perässä tulossa toinenkin uusi lääke

Myös toinen yhdysvaltalainen lääkejätti Pfizer rakentaa omaa koronalääkettään, samoin suun kautta otettavaa. Tämäkin lääke hillitsee koronaviruksen monistumista.

Kuten Merckin valmistetta, myös Pfizerin lääkettä on testattu niillä, joille koronataudin sairastaminen on muita vaarallisempaa.

Pfizer kertoo lääkkeen tepsineen sen omissa, riskipotilailla tehdyissä tutkimuksissa hyvin.

Valmiste on yhtiön mukaan vähentänyt infektion vakavan muodon kehittymistä ja sairaalahoitoon joutumista jopa lähes 90 prosenttia. Samalla pienenee kuoleman riski.

Pfizer pyrkii viemään Paxlovid-nimisen valmisteensa ja sen tutkimustulokset USA:n lääkeviraston FDA:n arviointiprosessiin mahdollisimman pian.

Asiantuntijat sekä Suomessa että muualla maailmassa ovat muistuttaneet, että lääkkeet eivät korvaa koronarokotteita, jotka parhaassa tapauksessa estävät tartunnan kokonaan ja ainakin pudottavat vaikean tautimuodon riskin hyvin alhaiseksi.

Päivi Ikonen

(Kuva Adobe Stock) Toimivista lääkkeistä voi kehkeytyä pandemiasta kärsivälle maailmalle suuri apu. Tärkein ase koronataistelussa on silti väestöjen mahdollisimman kattava rokottaminen.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia