Uudet markkerit ennustavat dementian 20 vuotta etukäteen

Tutkijat ovat löytäneet joukon merkkiaineita, joiden avulla dementian kehittyminen voidaan havaita jo 20 vuotta ennen diagnoosia.

Uusia biomarkkereita eli verestä mitattavia proteiineja tunnistettiin tutkijatohtori Joni Lindbohmin vetämässä kansainvälisessä tutkimuksessa yhteensä viisitoista.

Lindbohm työskentelee Helsingin yliopistossa ja Lontoon University Collegessa.

Löydetyt proteiinit liittyvät immuunijärjestelmän toimintahäiriöihin, veriaivoesteen heikkenemiseen, verisuonten tautitiloihin ja keskushermoston insuliiniresistenssiin.

Nykylääkkeillä voidaan vaikuttaa proteiineista kuuteen. Tätä nykyä lääkkeitä käytetään muihin tauteihin kuin dementiaan.

”Tulostemme perusteella voidaan jatkossa tutkia, voidaanko näiden 15 proteiinin pitoisuuksiin vaikuttamalla kehittää lääkkeitä, jotka ehkäisevät dementiaa aiheuttavien muistisairauksien kehittymisen”, Lindbohm kertoo tiedotteessa.

Edistysaskelia siivittävät uudet menetelmät

Dementiatutkimuksen keskiössä ovat pitkään olleet amyloidi- ja tau-proteiineihin liittyvät tautiprosessit. Prosesseihin kohdistetut lääkkeet eivät kuitenkaan ole lunastaneet lupauksiaan.

Nykyään etsitään siksi myös muita dementialle altistavia tautimekanismeja. Työtä ovat vauhdittaneet uudet, veren proteiineja laajamittaisesti analysoivat alustat.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat mittasivat uudella skaalautuvalla proteiinialustalla kaikkiaan 5 000 proteiinin pitoisuudet.

Proteiinit olivat peräisin verinäytteistä, jotka otettiin 20 vuotta sitten Britanniassa ja Yhdysvalloissa aloitettuja tutkimuksia varten.

Löydetyt 15 proteiinia osoittautuivat liittyvän kognition alenemaan ja sitä seuraavaan dementiaan sekä englantilaisessa Whitehall- että amerikkalaisessa Aric-aineistossa.

Jatkotutkimuksissa etsitään lääkekohteita

Tuoreet tulokset ovat ensimmäisiä, jotka Wellcome Trust -säätiön rahoittama uusi tutkimusohjelma on tuottanut.

”Seuraavaksi pyrimme määrittämään, ovatko jotkin näistä proteiineista syy-yhteydessä dementiaan”, kertoo tutkimuksen toinen päätekijä professori Mika Kivimäki, joka myös työskentelee sekä Helsingin yliopistossa että Lontoossa University Collegessa.

Kivimäki johtaa Whitehall II -tutkimusohjelmaa, joka tähtää uusien dementialääkekohteiden löytämiseen.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia