Uusi koronalääke estää taudin etenemistä ja suitsii kuolemanriskiä

Ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön AstraZenecan kehittämä koronalääkevalmiste Evusheld ehkäisee covid 19 -taudin etenemistä vakavaksi sairaudeksi.

Samalla lääke estää tautikuolemia.

Tämä selvisi suuressa kansainvälisessä hoitotutkimuksessa, johon osallistui Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Euroopassa ja Japanissa yhteensä 903 koronapotilasta.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu The Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Varhainen hoito tepsi parhaiten

Kolmannen vaiheen lääketutkimus toteutettiin lievää tai keskivaikeaa koronatautia sairastavilla rokottamattomilla aikuisilla, jotka eivät olleet sairaalahoidossa ja joilla oli esiintynyt oireita enintään seitsemän vuorokauden ajan.

Tutkimuksen osallistujista 90 prosentilla oli kohonnut riski saada vaikea-asteinen tautimuoto. Syynä oli esimerkiksi heidän korkea ikänsä tai sairautensa, kuten syöpä tai diabetes.

Tutkittavat saivat pistoksena lihakseen joko lumelääkettä eli suolaliuosta tai 600 milligramman annoksen Evusheld-lääkettä.

Kerta-annos lääkettä pienensi vakavan taudin tai mistä syystä tahansa johtuvan kuoleman riskiä lumehoitoon verrattuna 50,5 prosenttia 29 päivän seuranta-aikana.

Lääke tehosi sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa potilas sen sai. Jos pistos annettiin viimeistään kolmantena päivänä oireiden alkamisesta, vakavan tautimuodon ja kuoleman riski putosi 88 prosenttia.

Lääke oli yleisesti ottaen hyvin siedetty.

Euroopan lääkevirasto on jo myöntänyt myyntiluvan

Evusheld-lääke on monoklonaaninen yhdistelmävalmiste, joka sisältää kahta vaikuttavaa ainetta, tiksagevimabia ja sigavimabia.

Tiksagevimabi ja silgavimabi kiinnittyvät koronaviruksen piikkiproteiiniin kahdessa eri kohdassa. Kun vasta-aineet ovat piikkiproteiinissa kiinni, virus ei pääse soluihin monistumaan eikä aiheuttamaan infektiota.

Evusheld on jo saanut myyntiluvan EU-alueella koronataudin ennaltaehkäisemiseen aikuisilla ja yli 12-vuotiailla nuorilla.

Euroopan lääkeviranomaisen Eman mukaan lääkkeen on myös osoitettu pienentävän covid-19-tartunnan riskiä kuuden kuukauden ajan hoidon jälkeen. Valmisteen haittavaikutukset ovat lieviä.

Uusia lääkkeitä koronan hoitoon kehittävät myös muun muassa yhdysvaltalaiset lääkeyritykset.

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti kesäkuun alussa, että Suomessa otetaan käyttöön uusia koronalääkkeitä kuluvan kesän aikana.

Covid 19 -tautikuolemia on tähän mennessä tilastoitu runsaat 6,3 miljoonaa. WHO:n mukaan todellinen luku voi olla 15 miljoonaa. Suomessa koronakuolemia on raportoitu yli 4 800.

Päivi Ikonen

(Kuva Adobe Stock) Evusheld-lääke kiinnittyy koronaviruksen piikkiproteiineihin ja lamauttaa sitä kautta viruksen toiminnan.

Lue myös:

Uudet amerikkalaiset koronalääkkeet herättävät lupauksia

Lääkekehittäjien jahti kiihtyy – korona on arvosaalis


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia