Uusi lääke minimoi sydänhaitat suolistosyövän hoidossa

Suomalainen tutkimusryhmä on löytänyt suolistosyöpään lääkkeen, joka ei aiheuta potilaalle sydänoireita.

Hoitovaihtoehdot ovat vähissä, jos ihminen sairastaa suolistosyöpää ja sattuu kuulumaan siihen viiteen prosenttiin, joka saa vakavia sydänoireita hoidoissa tyypillisesti käytettävistä solunsalpaajista.

Ongelmaan lähti etsimään ratkaisua Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) tutkija, syöpätautien apulaisylilääkäri Pia Österlund yhdessä muiden suomalaislääkärien kanssa.

Vastaus on nyt löytynyt: lääke, joka estää suolistosyövän uusiutumista ja pienentää kasvaimia mutta aiheuttaa sydänhaittoja äärimmäisen harvoin.

Teysuno-nimistä lääkettä on aiemmin hyödynnetty edenneen mahasyövän hoidossa.

Suomalaistutkimuksen perusteella Euroopan lääkeviranomainen Ema on nyt myöntänyt valmisteelle myyntiluvan myös levinneen suolistosyövän hoitoon.

”Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä Suomessa. Jos viisi prosenttia potilaista saa sydänhaitan, se on iso joukko ihmisiä. Kun uusi lääke saadaan käyttöön, pystymme auttamaan monia”, Österlund sanoo.

Voidaan laajentaa muihinkin syöpiin

Uusi lääke löytyi osana Pia Österlundin ja professori Helena Isoniemen johtamaa valtakunnallista RAXO-tutkimusta, jossa kartoitetaan levinnyttä suolistosyöpää ja sen hoitoa.

Tutkimukseen osallistuneille potilaille syövänhoidon kulmakivinä käytetyt lääkkeet kapesitabiini ja suonensisäinen fluorourasiili eivät sopineet. Heistä yli puolet oli aiemmin ollut sydänterveitä, mutta lääkkeistä he saivat vakavia, jopa henkeä uhkaavia haittoja.

Sydänoireet uusiutuivat lähes aina, jos potilaille yritettiin antaa uudelleen samaa lääkettä. Kun lääke vaihdettiin Teysunoon, enää neljällä prosentilla ilmeni haittoja, jotka nekin olivat lieviä. Lopulta 99 prosenttia saattoi jatkaa uuden lääkkeen käyttöä.

Joissakin Euroopan maissa Teysunon käyttö voidaan aloittaa potilailla jo nyt. Suomessa lääke odottaa vielä sosiaali- ja terveysministeriön lääkkeiden hintalautakunnan päätöstä sen korvattavuudesta.

Österlund uskoo, että lääkkeen hyödyntämistä on mahdollista jatkossa laajentaa kaikkiin vatsan alueen syöpiin ja muihinkin syöpiin, joiden hoidossa esiintyy vastaavia haittoja.

(Kuva Ulf Sirborn) Uusi lääke on paitsi tehokas myös edullinen verrattuna moniin muihin syöpälääkkeisiin, tutkija Pia Österlund kertoo.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia