Uusi laitos kierrättää renkaat fiksummin

Suomen Rengaskierrätys Oy rakentaa uudenlaisen, entistä modernimman tuotantolaitoksen.

Laitos nousee Lopelle Silmänkannon teollisuusalueelle. Se valmistuu vuoden 2022 syksyllä ja käynnistyy vuoden 2023 alussa.

Uusi laitos kykenee käsittelemään 20 000 tonnia renkaita vuodessa ja nostaa kierrätysrenkaiden hyödyntämisen uudelle tasolle.

Alan nykyaikaisinta teknologiaa edustavan laitoksen päälaitteistoksi kaavaillaan noin 65 metriä pitkää linjastoa.

“Linjastossa renkaat leikataan ja hienonnetaan niin pieneksi, että eri materiaalit saadaan erotettua toisistaan. Sen jälkeen ne puhdistetaan ja pakataan säkkeihin toimitettavaksi teollisuudelle”, kuvailee yhtiön toimitusjohtaja Risto Tuominen.

Renkaista voidaan jatkossa jalostaa myös aiempaa korkeamman lisäarvon materiaaleja.

”Sellainen on vaikkapa äänieristysmattoihin ja kengänpohjiin käytettävä kumijauhe”, Tuominen kertoo.

Suurin osa käytöstä poistetuista renkaista on tähän asti hyödynnetty maarakentamisessa.

Renkaista on tehty esimerkiksi tiestön rakennusainetta, pehmeitä alustoja ratsastuskentille sekä erilaisia kevennysrakenteita vaativiin kohteisiin.

Kiertotalouden pelinavaaja pienelle kunnalle

Loppi on noin 7 800 asukkaan maalaiskunta Riihimäen kupeessa. Rengaskierrätyksen laitos on vasta toinen kunnan uudehkolla teollisuusalueella.

Lopen kunnanjohtajan Mikko Salmelan mukaan teollisuusinvestoinnit ovat pienelle kunnalle merkittäviä.

”Uusia yrityksiä ei tule koputtelemaan ovea joka päivä. Kuntien kesken yritysten investoinneista on kova kilpailu”, Salmela sanoo.

Renkaiden käsittelylaitos työllistää alkuvaiheessa suoraan 11 henkeä ja välillisesti tuotanto- ja logistiikkaketjun kautta kymmeniä lisää.

”Toivomme, että valmistuttuaan tuotantolaitos toimii päänavaajana ja innostaa myös muita kiertotalouden yrityksiä investoimaan Silmänkannon alueelle.”

(Kuva Suomen Rengaskierrätys Oy) Raskaita renkaita pinnoitetaan. Käyttöikänsä loppuun tulleet renkaat jatkavat elämäänsä teollisuuden ja maarakentamisen raaka-aineina.

Lisää aiheesta:

Renkaat kiertävät mallikkaasti – miljoonan tonnin raja rikki

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia