Uusi menetelmä nanomateriaalien turvallisuuden arviointiin

Tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jolla arvioidaan ja parannetaan teollisesti valmistettujen nanomateriaalien turvallisuutta ihmiselle ja eliöille.

Menetelmällä voidaan määrittää, karakterisoida ja kvantifioida metallia sisältäviä nanomateriaaleja biologisista kudoksista ja soluista ja tutkia niiden dynaamista käyttäytymistä ja pitoisuuksia jäämätasolla.

Tutkijat analysoivat nanomateriaalien käyttäytymistä muun muassa bakteerien, eläinten ja kasvien yksittäisissä soluissa, solukerroksissa, kudoksissa ja elimissä sekä esimerkiksi veressä ja suolen sisällössä.

Uudessa menetelmässä ei käytetä fluoresoivia väriaineita eikä radioaktiivisesti merkittyjä aineita, joita aiemmat menetelmät hyödyntävät.

Tutkimus on ilmestynyt Nature Protocols -tiedelehdessä.

”Julkaisemamme protokolla on ensimmäinen kattava menetelmä, jonka avulla voidaan analysoida, mitä nanohiukkasille tapahtuu ihmisten ja eliöiden kehossa käytön jälkeen”, kertoo tutkimusartikkelin pääkirjoittaja Fazel Monikh Itä-Suomen yliopistosta.

Nanomateriaalien vaikutettava vain haluttuun kohteeseen

Teollisesti tuotetut nanomateriaalit voivat mullistaa monia teollisuudenaloja. Niitä käytetään jo muun muassa lääketieteessä ja tietojenkäsittelyssä.

Kestävää nanoteknologiaa kehitettäessä on tärkeää, että materiaalit ovat turvallisia ja vaikuttavat vain haluttuun kohteeseen.

Turvallisten ja tehokkaiden teollisesti valmistettujen nanomateriaalien suunnittelu eri sovelluksiin edellyttää ymmärrystä siitä, miten ne käyttäytyvät kussakin kohteessa ja minkälaisessa vuorovaikutuksessa ne ovat ympäristönsä kanssa.

(Kuvituskuva Adobe Stock) Uudella menetelmällä voidaan selvittää nanomateriaalin biologista ja dynaamista käyttäytymistä esimerkiksi ihmiskehon kudoksissa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia