Uusi palvelu kertoo koko maailman metsien hiilensidonnasta

VTT:n johtamassa EU-hankkeessa on kehitetty palvelu, joka tarjoaa tietoa siitä, kuinka maapallon metsät sitovat hiiltä.

Forest Flux -niminen pilvipalvelu on tiettävästi maailman ensimmäinen, joka yhdistää koko ketjun maastomittauksista ja satelliittikuvista metsätietojen hyödyntäjiin asti.

”Forest Flux -palvelu tarjoaa käyttäjälleen arviot nykyisistä ja ennusteet tulevista metsävaroista sekä metsien sitoman hiilen määrästä tietyllä alueella, ja kaikki on nähtävissä havainnollisilla karttapohjilla”, kuvailee tutkimusprofessori Tuomas Häme VTT:stä.

Hankkeen toteuttivat yhteisvoimin mittaustiedon analysoinnin, hiilensidontamallien ja tietojärjestelmien kehittäjät sekä metsätietojen käyttäjät. Mukana oli myös yrityksiä, joiden tavoitteena on tehdä palvelun tuottamisesta liiketoimintaa.

Maailmalla palvelulle suuri tarve

Forest Flux -palvelu hyödyntää optisia kuvia, joita eurooppalaisen Copernicus-ohjelman satelliitit ottavat jatkuvasti maapalloa kiertäessään. Tämä mahdollistaa kymmenen metrin tarkkuuden digitaalisissa kartoissa.

Karttojen luotettavuus todennetaan vertaamalla karttojen metsävaratietoja riippumattomaan maastoaineistoon.

Forest Fluxin perustana ovat VTT:n kehittämä pilvipalvelualusta ja satelliittikuvien analysointimenetelmä sekä Helsingin yliopiston kehittämät hiililaskentamallit.

Käytännön laskelmat koeasiakkaille on tuottanut Afry-konserniin kuuluva Simosol Oy. Koeasiakkaiden tukena on toiminut saksalainen Unique Land Use.

Palvelua ovat testanneet metsänomistajat ja metsänhoidon kehittäjät Suomessa, Romaniassa, Portugalissa, Paraguayssa sekä Madagaskarilla.

”Suomessa valtiolla ja suurilla metsänomistajilla on tarkkaa tietoa metsävaroista, mikä mahdollistaa myös hiilitaselaskelmat, mutta Suomi on poikkeus”, Häme kertoo.

”Suurimmassa osassa maailmaa on kasvava tarve palvelulle, joka tuottaa perinteistä metsävaratietoa sekä tietoa hiilensidonnasta. Tämä tuli myös ilmi palvelua testattaessa.”

(Kuva VTT) Satelliittikuvasta laskettu metsän hiilen sidontaa kuvaava kartta Itä-Suomesta. Mitä tummempi vihreä, sitä enemmän metsä on sitonut hiiltä. Oranssi tarkoittaa lievää hiilipäästölähdettä ja keltainen neutraalia aluetta. Metsän ulkopuoliset alueet on rajattu valkoisiksi Suomen metsäkeskuksen metsämaskin avulla.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia