Uusi pikatesti tunnistaa aivokalvontulehdusta aiheuttavat virukset

Turkulainen molekyylitestausyritys Abacus Diagnostica on kehittänyt uudenlaisen pcr-pikatestin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten tunnistamiseen.

Testi on jo saanut CE-hyväksynnän Euroopan unionin alueella.

Testin avulla voidaan selvittää 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen takana joku neljästä yleisimmästä viruksesta. Nopean diagnoosin ansiosta oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi.

Samalla testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (hsv1 ja hsv2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.

“Aivokalvontulehduksen perinteisessä diagnostiikassa virusten erilliset määritykset vievät aikaa useita tunteja, mikä voi viivästyttää diagnoosia ja johtaa siten myös antibioottien turhaan käyttöön”, sanoo Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.

Herkkä ja tarkka mittari

Virusperäisen aivokalvontulehduksen eli meningiitin aiheuttavat tyypillisesti joko herpesvirukset, sairastetusta vesirokosta piileväksi jäänyt, aktivoitunut varicella zoster -virus (vzv) tai enterovirukset (ev).

Kliinisten tutkimusten perusteella Abacusin testin herkkyys on korkea: se tunnistaa potilaan virusinfektion 92,3 prosentissa tapauksista.

Vielä parempi eli 99,9-prosenttinen on testin tarkkuus. Testi siis näyttää liki varmasti negatiivista, jos potilaalla ei ole hsv1-, hsv2-, vzv- tai ev-infektiota.

Bakteerien aiheuttama aivokalvontulehdus vaatii usein kiireellistä sairaalahoitoa. Virusten aiheuttama tulehdus ei ole yhtä vakava sairaus, mutta osa sairastuneista hakeutuu hoitoon epämiellyttävien oireiden vuoksi.

Lääkäri ei voi pelkkien oireiden perusteella päätellä, onko kyse virus- vai bakteeriperäisestä taudista. Potilasta hoidetaan siksi yleensä varmuuden vuoksi antibiooteilla, kunnes bakteeritulehdus on suljettu pois.

Antibiootit tepsivät vain bakteereihin, eivät viruksiin.

(Kuva Abacus Diagnostica) Uusi testi kuuluu Abacus Diagnostican GenomEra-testausjärjestelmään, jota voidaan käyttää ilman erikoisasiantuntemusta missä tahansa terveydenhuollon yksikössä.

Aiheesta aiemmin:

Uusi suomalainen pcr-testi antaa koronatuloksen 50 minuutissa

Turkulaisten diagnostiikkafirmojen fuusio päätökseen – uusi nimi Uniogen

Turkulaisyritykset yhdistyvät isommaksi diagnostiikan osaajaksi

Turkulaiset uutuustestit löytävät koronamuunnokset

Suomalaiset testien kehittäjät tahtovat koronan kuriin

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia