Vantaalle kaavaillaan maailman suurinta lämmön kausivarastoa

Vantaan Energia kaavailee maan alle louhittavaa lämmön kausivarastoa, josta tulisi maailman suurin lämpöenergian varasto.

Kausivaraston tilavuus olisi miljoona kuutiota ja kapasiteetti 90 gigawattituntia, joka vastaa keskikokoisen suomalaisen kaupungin vuosittaista lämmönkulutusta.

Varasto mahdollistaisi uusiutuvien energiantuotantomuotojen käyttöönoton lisäämisen.

Kausivarastoon varastoitaisiin energia, jota tuotetaan kesäisin aurinkoenergialla, tuulivoimalla ja geotermisistä lähteistä. Lisäksi varastoon menisi kesäaikainen hukkalämpö esimerkiksi kiinteistöistä.

Varastoitu lämpö käytettäisiin pakkaskaudella, kun lämmöntarve on suuri.

”Lämmön kausivarasto on keskeinen osa innovatiivista ja uusia teknologiaratkaisuja yhdistävää investointiohjelmaamme, jolla luovumme mahdollisimman nopeasti fossiilisten polttoaineiden käytöstä energiantuotannossa”, sanoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Suunnitteluvaihe käyntiin kesän aikana

Varaston kehittäjiksi Vantaan Energia on valinnut suunnittelutoimisto Afryn ja rakennusyhtiö YIT:n.

Kaksikko suunnittelee yhdessä projektin ja sen toteutuksen sekä määrittää sen tavoitekustannuksen ja kannustinjärjestelmän.

Toimeksiantoon kuuluvat myös kalliotekninen, geo-,  rakenne- ja prosessisuunnittelu sekä prosessin tilavarausten suunnittelu, talotekninen suunnittelu sekä tie- ja katusuunnittelua.

Hankkeen kehitysvaihe käynnistyy tänä kesänä.

Jos Vantaan Energia päättää, että investointi toteutetaan, toteutusvaihe voisi alkaa syksyllä 2022. Käyttöön varasto voitaisiin ottaa vuonna 2026.

(Kuva Vantaan Energia) Vantaan Energian voimalaitoksiin kuuluu muun muassa vuonna 2014 startannut jätevoimala, joka tuottaa kaukolämpöä ja sähköä kotitalouksien jätteestä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia