Veripalvelu jakoi apurahoja syöpä- ja elinsiirtotutkimukselle

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on myöntänyt ensimmäiset apurahat uudesta tutkimusrahastostaan. Apurahojen yhteissumma on 495 000 euroa.

Rahoitusta saaneet yhdeksän tutkimusta tehdään yliopistoissa tai sairaaloissa, ja niissä kehitetään muun muassa syöpä- ja elinsiirtopotilaiden hoitoja.

Tutkimuksista neljä liittyy soluterapioihin ja niiden kehitykseen.

”Veripalvelulla on jo pitkä tutkimushistoria ja vahva osaamispohja uusista elävien solujen soluvalmisteista”, kertoo Veripalvelun tutkimusjohtaja Jukka Partanen.

Tähän mennessä 82 suomalaista potilasta on hoidettu Veripalvelun kehittämällä, mesenkymaalisia kantasoluja hyödyntävällä valmisteella.

Tappajasoluilla kasvaimen kimppuun

Sadantuhannen euron apurahan sai professori Dario Grecon johtama Tampereen yliopiston hanke. Siinä kehitetään tutkimusalustaa, joka yhdistää terapeuttisten solujen käsittelyn ja niiden tuottamien solunulkoisten kalvorakkuloiden terapiamahdollisuudet.

Helsingin yliopiston ja Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan Hyksin yhteisessä tutkimuksessa kohdennetaan veren ”tappajasolujen” eli T-solujen toimintaa potilaan syöpäsoluihin. Projektia vetävät professorit Päivi Ojala ja Sirpa Leppä.

Professori Vincenzo Cerullon luotsaamassa Helsingin yliopiston tutkimuksessa puolestaan kehitetään T-soluihin perustuvaa terapiaa kudostyypiltään sopivien kudosviljelmien avulla.

Suuri apuraha myönnettiin myös Hyksin monitieteiselle tutkimukselle, jonka tavoitteena on parantaa munuaissiirtojen hoitotuloksia. Hankkeen johdossa on dosentti Ilkka Helanterä.

Kuva Zoe Anttonen/Veripalvelu

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia