Viisi finalistia kisaa insinöörityöpalkinnosta

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon vuoden 2021 finalisteiksi on valittu viisi huomattavaa insinöörityön näytettä.

Niistä ABB:n Azipod-ruoripotkurijärjestelmä on ympäristöteknologian innovaatio. Järjestelmä säästää merenkulkualuksen polttoainetta jopa 20 prosenttia verrattuna perinteisiin potkureihin. Azipod myös parantaa aluksen ohjailtavuutta ja sitä kautta turvallisuutta.

Kuori Oy:n isot näytöt kestävät pakkasta, hellettä, vettä ja tomua, joten ne toimivat sekä sisällä että ulkona. Tuotteiden modulaarinen rakenne mahdollistaa räätälöinnin ja tehokkaan massatuotannon.

Sandvikin RockPulse on kallion poraus- ja mittausjärjestelmä, joka antaa välitöntä tietoa porausolosuhteista ja kaluston tilasta kosketuksettoman mittauksen avulla. Näin järjestelmä optimoi porauksen kustannustehokkuutta ja energiankulutusta.

Proteiinia ilmakehästä, vihreää vetyä minivoimalalla

Solar Foods Oy:n kehittämä teknologia tuottaa ilmasta ja sähköstä mikrobien avulla ravinnoksi sopivaa proteiinia. Vegaanista jauhetta voidaan hyödyntää elintarvikkeissa ja ravintolisissä.

Viides finalisti on VTT:n kaksisuuntainen korkean lämpötilan elektrolyyseri-polttokennojärjestelmä, joka osaltaan vastaa päästöttömän energiantuotannon haasteisiin. ”Minivoimalalla” voidaan sekä valmistaa vihreää vetyä että tasapainottaa paikallista sähköverkkoa sähköä tuottamalla.

30 000 euron arvoisen insinöörityöpalkinnon jakavat vuosittain Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF. Tämänvuotinen voittaja julkistetaan marraskuussa.

(Kuva Solar Foods) Solar Foodsin bioreaktori jauhaa mikrobien avulla proteiinia elintarvikkeiden raaka-aineeksi.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia