Yllättävää puolustuskemiaa – torajyvä suojaa ruista tuhohyönteisiltä

Muun muassa ruista ja muita viljoja kiusaava torajyvätauti on paljastunut kasvin itsensä kannalta tervetulleeksi, sillä tauti torjuu kasvia syöviä tuholaisia ja voi jopa parantaa kasvin kelpoisuutta.

Torajyvän hyödyt näyttävät siis kasvin näkökulmasta ylittävän sen haitat.

Yllättävän havainnon tekivät Turun yliopiston tutkijat.

Ihmisen kannalta torajyvää pidetään pelkästään haitallisena, sillä myrkyllinen torajyvä saastuttaa viljasadon. Lisäksi tauti aiheuttaa siemenkatoa.

Suomalaistutkimuksen julkaisi Frontiers in Microbiology.

Pitää kirvat loitolla

Turkulaistutkijat paneutuivat erilaisiin heinäkasveihin ja niiden symbioottisten sienimikrobien vaikutuksiin istutuskoealalla.

Punanata-nimisessä heinässä esiintyy usein endofyyttistä Epichloë-suvun kotelosientä, joka elää isäntäkasvinsa kanssa molempia hyödyttävässä vuorovaikutuksessa.

Tutkijat huomasivat, että torajyvä oli yleisempi niillä kasveilla, joissa kotelosienen tiedettiin elävän. Tauti puolestaan piti kirvat loitolla.

”Havaitsimme, että kirvat asettuivat erittäin harvoin ruokailemaan kasveilla, joilla torajyvää esiintyi. Endofyyttinen sieni auttoi siis torjumaan kasvinsyöjiä torajyvätartunnan välityksellä”, kuvailee tohtorikoulutettava Miika Laihonen.

Havaintoa tuki kasvien kemiallinen analysointi.

”Ihminen ei näe kokonaiskuvaa”

Torajyvän eläimiä karkottava vaikutus on huomattu luonnossa myös aiemmin.

Eräässä tutkimuksessa selvisi, että laiduntavat lampaat jättivät torajyväisiä heinänkukintoja syömättä. Näin torajyvä voi pelastaa suurimman osan kasvin siemenistä.

”Ihmisinä meille on luontaista arvioida luontoa ja sen eliöitä omasta näkökulmastamme. Näin tekemällä emme välttämättä näe kokonaiskuvaa. Pidämme torajyväsientä haitallisena taudinaiheuttajana, koska sellaisena se meille näyttäytyy”, Laihonen sanoo.

”Kasvin kannalta se voi kuitenkin olla onnenpotku: yksittäisten siementen menetys on suhteellisen pieni hinta seuraavan kasvisukupolven kehittymisen turvaamisesta.”

(Kuva Benjamin Fuchs) Torajyvätartunta tutkimuksessa tarkastellulla punanadalla. Ihmiselle myrkyllinen torajyvä pilaa viljasatoja, mutta kasveille itselleen se on hyödyllinen puolustaja.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia